Bookmark and Share

NYOMTATÁSI TECHNOLÓGIÁK

 

Már az ajánlatkérésnél döntse el, milyen jellegű nyomdához fordul, azaz néhány szó a nyomdai eljárásokról.

 

A nyomathordozó formátumát tekintve alapvetően két féle nyomtatási eljárást különböztetünk meg: íves és tekercses (rotációs). Az íves nyomtatás szabadabb feldolgozást tesz lehetővé a vastagabb papírfajták esetében, ezzel szemben a tekercses nyomás vékonyabb papírok esetében alkalmazható. A rotációs technológia nagyobb sebességet és nagyobb formátumot enged, így nagy példányszámoknál kedvezőbb ár érhető el.

 

A nyomdaipar legelterjedtebb technikája a kb. 100 éve használt offset v. magyarosan ofszet-nyomás.
Szó szerint átemelés, átmásolás, áthelyezés, azaz transzferálás. A kép a nyomólemezről először egy gumikendőre, majd a nyomathordozóra kerül. A nyomólemezre egyik oldalról a festékező henger hordja fel a festéket, másik oldalról a vizező henger hordja fel a vizet (újabban alkoholt). Mivel a vizes területen nem tapad meg a festék, csak a szárazon hagyott felületek veszik föl és adják tovább a festéket. Így kerül több henger átadásával a papírra a nyomat. Mindennek az alapja egy fényérzékeny lemez, amelyre ráfotózzák a színre bontott grafikát. A nyomathordozó a vékony papírtól meghatározott vastagságú kartonig terjedhet (újabban esetleg műanyag is lehet), mivel hengerek között vezetve, meghajolva jut el a kirakóhoz. Közepes és nagy példányszámokra ideális.

 

Szita nyomtatás (szita nyomás):
A legősibb nyomtatási eljárást már a kínaiak is használták. Több ezer évvel ezelőtt képesek voltak többszínes, színátmenetes, hallatlanul finom árnyalatú nyomatok előállítására. Alapeleme a szitaszövet, melyet bizonyos helyeken elfednek, más helyeken szabadon hagynak. A szabadon hagyott helyeken a festéket ú.n. rákel segítségével átpréselik a nyomathordozóra, mely a festék minőségétől függően lehet akár műanyag, papír, fém, üveg stb. is. Vastagság, hajlékonyság nem kritérium. Kis, közepes példányszámokra alkalmas.

 

Napjaink egyre nagyobb teret hódító eljárása
a flexo nyomtatás. Ez tulajdonképpen egy rotációs (tekercsről nyomó) magasnyomtatási eljárás, melynél a nyomóforma mindig gumi vagy műanyag. Ezért hívják flexo (azaz rugalmas) nyomtatásnak. Gyorsan száradó festékkel nyomják, így legelterjedtebb felhasználási területe a csomagolóanyag-ipar: műanyag-, celofán-, fémfóliák. Nagy példányszámokra ideális.

 

A tamponnyomás különleges előnye, hogy nem csaksíkfelületeken alkalmazható. Ezért általában speciális formájú műanyagok, fém, fa és papírtermékek emblémázására használják. Kisméretű, nagy pontosságú, jó felbontású nyomatok készíthetők vele. Az emblémát színre kell bontani, és színenként kell filmre vinni. A film segítségével készül a klisé. A nyomófestéket a klisé mélyedéseiből veszi fel a tampon (nyomó gumi), és nyomja át a termékre.

 

A digitális technológiák legfőbb előnye, hogy az elektronikus fájlból közvetlenül nyomtatnak a nyomathordozóra, így időt és bizonyos példányszámig költséget spórolva meg azzal, hogy kihagyják a folyamatból a film és formakészítés költségeit. És ezzel teszik meg a legnagyobb lépést: minden egyes nyomat különbözhet a másiktól. Így minden címzettünk speciálisan neki szóló ajánlatot kaphat, személyesen a nevére címezve. Hátrányuk, hogy a magas működési költségek (főleg a festékárak) miatt egyelőre csak kis példányszámban versenyképesek az egyéb technológiákkal, illetve, hogy max. A/3 formátumban képesek nyomtatni az íves gépek.
A nagy formátumú dekorációs nyomtatókat alapvetően két csoportra oszthatjuk attól függően, hogy kültéri vagy beltéri festékkel dolgoznak.

 

A magas- és mélynyomás tulajdonképpen egyazon elven működik: aszerint, hogy a nyomóformából kiemelkedik, vagy besüllyed a nyomandó grafika, hívjuk magas- vagy mélynyomásnak. Itt a nyomóforma a festékezés után közvetlenül érintkezik a nyomathordozóval, ezért igen ellenálló anyagból készítik. Gutenberg is ilyen elvű sajtókon nyomta íveit. Azóta alapjaiban változott ez a technológia: napjaink gépei már alapvetően tekercsnyomó gépek, így sebességük, termelékenységük óriási. A legegyszerűbb magasnyomógép a kézi sorszámozó vagy az automata bélyegző.

 

Nyomdász szleng, amit nem értünk:

 

(Az alábbi meghatározásokat megtalálja a honlapunkon elérhető lexikonban.
www.fontpress.hu/honlap.html)

 

Verlauf: színátmenet
Tónus: egyenletes szín
Kifutó: a kész, vágott méretre ráfutó nyomat (tehát az ív szélén nem látszik a papír saját színe), amit azért alkalmaznak, hogy a vágás után ne villanjon ki papír saját színe.
Raszter: szabad szemmel alig látható, apró pontok, amikből összeáll egy színátmenet.
Flekk: hiba. Azt jelenti, foltosan kinyomott tónus.     Manapság, helytelenül, a nagy felületeket nevezzük flekknek.
Passzer: a színek pontos egymásra nyomása. Passzer hibáról akkor beszélünk, ha a színek nem találkoznak pontosan, kilógnak egymás mellett, „szellemképes” a nyomat.
Éles vágás: a nyomott íven lévő késztermékek között nincs távolság, közvetlenül egymás mellé montírozzák, tehát egy vágással szétválaszthatók. Akkor alkalmazható, ha nem kifutó a nyomat.

 

Mivel tudunk pénzt megtakarítani:

 

Mérjük fel pontosan, és csak a szükséges mennyiséget rendeljük meg.
Olyan nyomdászt válasszunk magunknak, akit már az előkészítés folyamatába bevonhatunk, aki szán ránk időt, hogy együtt válasszuk ki a megfelelő paramétereket. Pl. a méret minimális módosításával tekintélyes összeget takaríthatunk meg.
Válasszuk ki a legmegfelelőbb technológiát: például 1000 névjeggyel ne forduljunk rotációs offset nyomdához, vagy 50000 szórólapot ne bízzunk digitális nyomdára.
Élelmiszerengedélyes festékkel nyomassuk az étellel érintkező termékeket.
Ellenőrizzük le a leszállított mennyiséget: méréssel mérlegen; vagy a csomagokon követeljük meg a pontos megnevezést, minta ráragasztást, példányszám feltüntetését; vagy a szórást bízzuk más cégre, mint a nyomtatást. De a lényeg, hogy megbízható nyomdával dolgoztassunk.
Az imprimatúra, próbanyomat ellenőrzését ne nagyoljuk el: olcsóbb az ellenőrzésre szánni egy fél órát, mint aztán újranyomatni az anyagot, és azon vitatkozni, hogy ki mit rontott el.
Ha a próbanyomat valamiért nem nyújt teljes garanciát, menjünk ki gépindulásra. Minden nyomda szívesen lát, csak ne késsek, mert a gép addig áll, és az, bizony, sokba kerül.
Vegyük igénybe a nyomda házhozszállítását: manapság már szinte mindenkinél ingyenes.
Ha megtehetjük, várjuk össze a hasonló munkákat: egy ívre montírozva gépindulásokat tudunk megspórolni. A nyomdai munka árában az egyszeri költségek igen tetemesek.
Higgyük el, hogy a fentiekkel több pénzt meg lehet spórolni, mint egy olcsó, de hanyag nyomdán.

 

Következő cikkünkben megismerkedhet a nyomtatás utáni eljárásokkal. Nem árt, ha tudja, mire is képes még a papír.

 

Ha Ön is el akarja kerülni a fenti hibákat, lépjen kapcsolatba velem most az alábbi elérhetőségeken! Ha egy hónapon belül megrendelést ad bármilyen nyomdai munkára, Ön választhat kedvezményt: 10% árcsökkentés vagy ennek megfelelő értékű irodaszer vásárlási utalvány, melyet levásárolhat katalógusunkból vagy webáruházunkban. www.fontpress.hu